Alle activiteiten van Vorming & Toerusting 2024-2025 op een rijtje
2. Wat inspireert onze voorgangers: Pastor S. Terwisscha van Scheltinga
Zegenen en zegeningen zijn onderwerpen die geleidelijk mijn belangstelling hebben gewekt en zich steeds dieper in mijn denken hebben verankerd. Dit leidde tot de vraag: hoe kan ik mij tot zegen en zegeningen verhouden? Deze vraag inspireerde mij om mij te verdiepen in dit thema en mijn masterscriptie theologie eraan te wijden.
In het christelijke geloof spelen zegen, zegenen en zegeningen een belangrijke rol. We hopen op zegen als we onzeker zijn over de uitkomst van een situatie en vertrouwen op Gods hulp. Het vragen om zegen voor een voornemen impliceert niet alleen de goedkeuring van een ander, maar ook de hoop op steun en begeleiding, zowel van mensen als van God
Tijdens deze avond zal ik de betekenis van zegenen bespreken en zullen we ons laten inspireren door de zegen die verbonden is met God. We zullen onderzoeken hoe wij ons leven vormgeven en ons positioneren binnen de dynamiek van het zegengebed tussen God en mens en tussen mensen onderling
3. Ubuntu
Er is een treffend gezegde: "Als je meer hebt dan je nodig hebt, bouw dan een langere tafel, geen hoger hek." Op donderdag 28 november gaat Ben van Tonder iets vertellen over het concept ‘Ubuntu’ en hoe het kerkzijn in Afrika verscherpt. Samen met zijn vrouw Sanet, zullen ze ook enkele echte Afrikaanse en Zuid-Afrikaanse liedjes zingen.
In het volgende verhaal wordt de betekenis van Ubuntu prachtig weergegeven. In een dorp wordt ontdekt dat iemand maïs steelt. De dader wordt opgespoord en voor de dorpsraad gebracht. De dorpsoudste begint de raadszitting door iedereen welkom te heten. Hij verwoordt het doel van de bijeenkomst. Daarna mag de dief vertellen wat hem tot de daad heeft gebracht. Als hij is uitgesproken, krijgen alle dorpsbewoners de gelegenheid hun gedachten te verwoorden over wat er is gebeurd. Daarbij is het niet toegestaan om met elkaar in debat te gaan of een ander bij of af te vallen. Alleen als je iets toe te voegen hebt aan wat al gezegd is, neem je het woord. Na enige tijd heeft iedereen die dit wil iets te berde gebracht. De dorpsoudste neemt het woord om een uitspraak te doen…
Hoe zal het idee van Ubuntu zijn uitspraak beïnvloeden? Het proces neemt een verrassende wending… Kom en hoor hoe het verhaal zich ontvouwt, en hoe het menszijn en kerkzijn in onze eigen samenleving kan helpen.
4. Filmavond: The Father
5. Bibliodrama
Je kunt de Bijbelverhalen lezen, je kunt ernaar luisteren, je kunt ze bestuderen, maar je kunt ook ‘in de Bijbelverhalen kruipen’ en zelf één van de personages worden. Dit laatste gebeurt bij Bibliodrama. Wij gaan vooral op zoek naar wat er in de verhalen gebeurt en wat ons zelf in beweging brengt, wat ons raakt. Bibliodrama is een actief groepsgebeuren, waarbij wij niet een verhaal naspelen. Het is geen toneelstuk. Maar al horend, zoekend, vragend en bewegend willen we ontdekken wat het verhaal ons te zeggen heeft. Zo ontstaan er nieuwe inzichten, ervaringen, gevoelens en soms zelfs nieuw geloof.
Op woensdagavond 22 januari 2025 januari kunt u kennismaken met bibliodrama onder leiding van Bart Elbert, emeritus-predikant uit Heerenveen en Bibliodramabegeleider.
6. Sint Michaël, de aartsengel met de weegschaal
Michaël is één van de drie aartsengelen die in de bijbel met name worden genoemd. De aartsengelen hebben als eindletters EL, God. Michaël betekend: wie is als God, Gabriël betekend: de kracht van God en Rafaël: God geneest.
Het boek Daniël noemt Michaël één van de voornaamste vorsten’. En in het boek Openbaring van Johannes (12: 7-12) treed Michaël op wanneer hij oorlog voert tegen de draak. ‘En er kwam oorlog in de hemel; Michaël en zijn engelen hadden oorlog te voeren tegen de draak; ook de draak en zijn engelen voerden oorlog, maar hij kon geen stand houden, en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden.’
Al in de vierde eeuw stond er een Michaëlkerk in Constantinopel. In de vijfde eeuw verspreidt zich zijn verering in het westen, vanuit Gargano, Zuid Italië, naar Frankrijk en vooral Engeland. In legenden en verhalen is hij de aanvoerder van de hemelse heerscharen en overwinnaar van de boze machten, beschermheer van de christenen. En in de overlevering is hij ook de begeleider van de gestorven zielen op hun weg naar de hemel. Hij wordt dan afgebeeld met een weegschaal.
In 1946 publiceerden Gabriël SMIT (rijmpjes) & Piet WORM (prentjes) een boekje over heiligen voor kinderen: ‘Roosjes uit de Hemeltuin’; Utrecht/Antwerpen, De Fontein. Het bevat ook een rijmpje voor Sint Michaël: Sint Michaël, die onvervaard U aan Gods zijde hebt geschaard En als het hoofd der hemelingen De satan machtig kon bedwingen, Geef mij een moed, aan u gelijk, Bij ’t strijden voor Gods heerlijk rijk.
7. Tussen hemel en aarde: De symboliek van bomen
Het is een wonder: dat er uit een kleine kastanje een reusachtige boom kan groeien, met takken hoog uitgestrekt naar de zon en wortels die diep in de aarde reiken naar het water. Bomen geven schaduw, vruchten en hout. Ze zijn een schuilplaats voor allerlei dieren. Ze veranderen met de seizoenen en ze kunnen honderden jaren oud worden.
Op deze avond kijken we naar bomen en luisteren we naar gedichten. We horen hoe bomen voor mensen van betekenis zijn en een rol spelen in symboliek en in verhalen. Aan het eind van de avond worden we rond het thema boom zelf creatief met kleurpotloden of woorden.
Als kind groeide ik in Drenthe op, tussen de bossen. Ik houd van bomen en laat mij inspireren door hun veelzijdigheid en kracht. Ik ben werkzaam als predikante en maakte bij mijn toga zelf stola’s die de symboliek van bomen uitbeelden. Naast mijn predikantswerk ben ik graag creatief bezig. Geloof is voor mij verbonden met verbeeldingskracht en symboliek. Daar wil ik graag iets van delen!
8. Groene zaterdag
Duurzaam leven, eten, werken, consumeren, autorijden. Vergroenen waar dat mogelijk is. De hoop bewaren in een zorglijke tijd. Omgaan met verschillende visies. Niet boos of angstig worden. Oftewel: verantwoord omgaan met Gods goede schepping en elkaar. Allemaal actuele thema’s die de kerk en theologie hevig beroeren. Daarom organiseren we op 15 maart ‘een groene zaterdag’, waarop we elkaar rond deze thema’s kunnen ontmoeten. We gaan in de ochtend luisteren naar prikkelende en bondige lezingen. Carola Dahmen, predikant van de PG Boornbergum zal vertellen over eco-feministische theologie; wat is er in de Bijbel te vinden over ecologisch en duurzaam leven, en waarom komen zowel de natuur als vrouwen er in de theologie vaak zo bekaaid vanaf? Boeiend voor mannen én vrouwen!
We gaan met elkaar in gesprek en aan tafel. We gaan na de lunch op excursie naar de bijzondere, duurzame moestuin van familie Overbeek in Jubbega. En we beginnen en eindigen met een korte viering. Maar er staat nog meer op de planning! Enkele weken van te voren zult u het volledige programma kunnen bekijken via kranten en Nieuwsbrieven, maar houd alvast de dag vrij!
9. Bezoek Nijkleaster
Nijkleaster is in 2012 begonnen als een pionierbeweging om nieuwe wegen te zoeken voor geloof en spiritualiteit. Nijkleaster is daarmee deel van de wereldwijde nieuw monastieke beweging (new monasticism) die de wijsheid van het kloosterleven probeert te vertalen naar het leven van vandaag de dag. De kerk van Jorwert was in de eerste 10 jaar de uitvalsbasis. Vanaf 2023 is er een tweede centrum bijgekomen: klooster Westerhûs, niet ver daarvandaan. Tijdens het Pinksterfeest van 2023 ontstond er een nieuwe kloostergemeenschap (uit de eerdere Protestantse gemeente en de eerdere stichting Nijkleaster), deden 17 leden de belofte tot kloosterling en werd klooster Westerhûs geopend. Een unieke gebeurtenis op het Friese platteland.
Wij zullen een dag meemaken met een programma op maat; een viering, wandeling, lunch en nadere invulling van het thema, dat een relatie zal hebben met de Veertigdagentijd en Pasen.
10. Taizé liederen zingen.
De liederen van de oecumenische kloostergemeenschap van het Franse dorpje Taizé worden ook in Nederlandse kerken graag gezongen. De liederen bestaan uit korte teksten op prachtige melodieën, die vaak een aantal malen worden herhaald. In het Liedboek: ‘Zingen en bidden in huis en kerk’ is een aantal Taizéliederen opgenomen (bijvoorbeeld Lied 103e, 117d , 301e, 681 en 900 ). De liederen kunnen eenstemmig en meerstemmig gezongen worden. Dat laatste is niet erg moeilijk, maar je hebt er medezangers en een kundige dirigent voor nodig. De ervaring leert dat een avond Taizé zingen iets met een mens doet: je komt tot rust, je wordt geraakt, je geniet, je raakt geïnspireerd.
Op twee vrijdagavonden, 13 en 20 juni, gaan we in de kerk van Langezwaag Taizéliederen zingen onder leiding van Jan Andries Dijkstra.
De zomeravondviering die de Raad van Kerken in 2025 op 22 juni in Langezwaag houdt, zal in de sfeer van Taizé verlopen: veel zingen, een korte lezing en een lange stilte in een sfeervol aangeklede kerk. Uiteraard is iedereen dan welkom die de twee zangavonden heeft bijgewoond, maar ook iedereen die dat niet heeft gedaan, kan volop meezingen.
Extra aanbod
Christelijke meditatie / Lectio Divina
In verschillende periodes door het jaar, is er op de woensdagochtenden ruimte voor stilte en bezinning. Bijvoorbeeld in de advents- en 40 dagentijd. We luisteren naar een tekst uit de bijbel, die een paar keer herhaald zal worden, om dan vervolgens deze tekst in stilte in ons te laten doorwerken. Door welke woorden worden we geraakt, wat blijft bij ons 'hangen'. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar onze ervaring van de meditatie te delen waarna we met elkaar koffie / thee drinken.