blokmenu drachten-v2blokmenu gorredijk-v2blokmenu oosterwolde-v2blokmenu zorgvlied-v2

798f95c2 41a3 4838 9803 61e8310f9954 large

 

josephwresinski                                                       

                                             

Onze Parochiële Caritas Instelling nodigt u uit: Theatervoorstelling 'Zie de mens' 

Onze P.C.I. heeft het initiatief genomen om middels een tweetal te organiseren theatervoorstellingen de bewustwording rond het maatschappelijk thema "Armoede, uitsluiting en zelfredzaamheid" te vergroten.
Met deze voorstellingen beogen we meer inzicht te geven in de impact die armoede, uitsluiting en het (soms misplaatste) beroep op zelfredzaamheid heeft op mensen die in dergelijke (soms uitzichtloze) situaties zitten.
Maar we willen ook de veerkracht, het zelfbewustzijn en de inventiviteit laten zien om daaraan het hoofd te bieden.
 
Op 30 september en 1 oktober wordt in Sluisfabriek te Drachten de theatervoorstelling Zie de mens opgevoerd.
Hiervoor wordt een oude fabriekshal omgetoverd tot theater. Er zijn negen acteurs die elk op een eigen podium staan.
De toeschouwers zitten daar midden tussenin.
 
Zie de mens wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Deze is genoemd naar de in diepe armoede geboren Franse priester Joseph Wresinski (1917-1988). Hij heeft zich zijn hele leven ingezet voor de bestrijding van armoede.
Cultuur was een van de middelen die hij daarbij inzette. Een bekende uitspraak van hem is Armoede maakt mensen tot slaaf. Kennis, kunst en spiritualiteit maakt mensen vrij.         
 
Zie de mens wordt voor u gespeeld door een multicultureel theatercollectief van mensen die leven in kansarme en kwetsbare situaties, en theatermakers. Samen nemen zij u mee op een poëtische reis door de Nederlandse samenleving, zoals deze gezien en beleefd wordt door mensen aan de voet van de maatschappelijke ladder.
 
Zie de mens is een persoonlijk document gebaseerd op autobiografische geschiedenissen uit hun leven. Zo brengt de theatervoorstelling op een authentieke manier een wereld over het voetlicht, die gewoonlijk ongezien en ongehoord blijft.

Naast dat Zie de mens een bijzondere theaterervaring is, dragen wij onze kennis van armoede over en roepen op tot solidariteit met allen die kansarm en kwetsbaar zijn. Op die manier hopen wij mensen te inspireren om samen te bouwen aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen zich thuis en veilig voelt.

“Fantastische voorstelling!! Goed acteerwerk, creatief concept. En bovenal het thema Zie de mens.
Een hartverscheurende oproep om in de systeemwereld ondergeschikt te maken aan de menselijke maat.

 “ZEER DE MOEITE WAARD, om verschillende redenen: de authenticiteit van de verhalen die door de ervaringsdeskundigen worden verteld; de fantastische tekstregie; het gedreven spel; de prachtige vormgeving”.

“Het is een rake voorstelling die mij ook echt heeft geraakt.”

De voorstelling is gratis toegankelijk (Vrije gift na afloop). We verzoeken u vriendelijk om u aan te melden op www.wresinskicultuur.nl/aanmelden.

Waar: De Sluisfabriek - Adres: Tussendiepen 6, Drachten - Wanneer: Vrijdag 30 september om 20u00 (ontvangst vanaf 19u15)            Zaterdag 1 oktober om 20u00 (ontvangst vanaf 19u15)

 
 

Claranieuws

parochieel-rozenkransgebedParochieel rozenkransgebed Vanouds is de oktobermaand de maand van de rozenkrans. Daarom komen we als gehele parochiegemeenschap deze maand een keer...
pci-presenteert-zie-de-mens                                          ...
mariaprocessie-leeuwarden Mariaprocessie van Leeuwarden Zondag 2 oktober a.s. vindt in Leeuwarden voor de vierde maal de processie plaats van Onze Lieve Vrouw van Leeuwarden:...
overlijden-pastor-alferinkOverlijden emeritus-pastoor Jan Alferink Vrijdagochtend is op de leeftijd van 87 jaar overleden, na voorzien te zijn van het Sacrament der Zieken:...
diocesaan-verslag-synodaal-proces-van-bisdom Diocesaan verslag van het synodaal proces in het bisdom Groningen-Leeuwarden In de afgelopen maanden hebben op diocesaan en op parochieel niveau...
titus-brandsma-in-drachten Paus Franciscus heeft zondag 15 mei de Friese priester Titus Brandsma (1881-1942) heilig verklaard. Zijn broer Henricus Brandsma was Franciscaan in...